Treceți la conținutul principal

Izvorul de la Corbii Ciungi, rezervația naturală din apropiere de București


Rezervația naturală Izvorul de la Corbii Ciungi este situată la circa 80 de kilometri de București, în apropiere de comuna Corbii Mari (Dâmbovița).

Izvorul de la Corbii Ciungi, Dâmbovița

Acest complex de izvoare, mlaștini de izvor și pârâiașe colectoare, prezintă o particularitate unică: apele de aici își păstrează temperatura constantă (circa 100C) indiferent de anotimp, iar flora și fauna care s-a dezvoltat este tipică climatului nordic. Dovada: alga roșie (Hildenbrandtia rivularis), prezentă de obicei în pârâiașele de munte, la altitudinea de peste 1,000 m, este la ea acasă în această mlaștină de câmpie. De asemenea, în Rezervația naturală Izvorul de la Corbii Ciungi  au fost semnalate specii relicte pe cale de dispariție – turbelariatul Dugestia gonocephala, trichopterele Adicella filicornis, Lithax obscurus și Notidobia ciliaris, hidrachnelele Sperchon clupeifer, Arrenurus octagonus, Tartarothyas romanica, rotiferele Habrotrocha elegans, Lecane mira, Cephalodella nana.


Izvorul de la Corbii Ciungi, rezervație naturală

Rezervația naturală Izvorul de la Corbii Ciungi prezintă, clar, un cert interes științific, însă pentru ochiul neavizat se arată ca o simplă mlaștină și atât. Păcat că autoritățile dâmbovițene nu au valorificat potențialul acestui perimetru și nu s-au implicat mai mult – ar fi putut instala măcar niște panouri explicative.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

La plimbare pe strada Popa Nan (1)

Popa Nan, mahalaua de la bariera de răsărit (Podul Vergului) a Bucureștiului, s-a închegat în jurul bisericii Popa Nan (nr. 47A), ctitorită în 1719 în mijlocul unei zone cu livezi de duzi, cireşi, vişini şi caişi, unde existau vreo 90 de case locuite de negustori de legume și crescători de viermi de mătase.  Amintirea lor este păstrată de numele străzilor din jur – Cireșului, Vișinilor, Duzilor, Frunzei, Mătăsari, Borangic și de peticele care au supraviețuit din livezile de altădată în curțile caselor, cu copaci ale căror crengi se apleacă până la pământ vara, doldora de caise și corcodușe.

Pădurea Căldărușani, primăvara

Pădurea Căldărușani, un rest din Codrii Vlăsiei, este ideală pentru plimbări cu bicicleta și pentru observarea animalelor. Aflată 40 km nord-est de București, Pădurea Căldărușani  a dăposte ște specii rare de păsări, reptile (șopârlița de frunzar), animale (fazani, iepuri, căprioare) și, în lacul de 6 km, din mijlocul său, pește (șalău, somn, biban, știucă, crap, plătică). Zona Grădiştea – Căldăruşani – Dridu a fost declarată arie de protecţie naturală avifaunistică, aici poposind peste 20.000 de păsări migratoare, în drumul lor între Europa de Nord şi Africa.  Pe alocuri, lacul, cu vastele sale suprafețe de plaur și insulițe plutitoare, trimite cu gândul la o minideltă.